25-05-2020
Wie is Julien Vermote?

Om een rol van betekenis in de World Tour te kunnen spelen, heeft het Cofidis-team veel nieuwe renners aangetrokken. Julien Vermote is een van hen. Hij is dankzij zijn broer een veelzijdige en zeer ervaren wielrenner geworden. Laten we kennismaken met deze vriendelijke dertiger uit West-Vlaanderen, die maar naar één ding uitkijkt : opnieuw mogen koersen.

Dag Julien. Namens Cofidis Belgium heten wij je van harte welkom in ons team. Hoe is je integratie verlopen?

Julien: "Heel goed. Ik merkte vanaf het begin dat we op dezelfde golflengte zaten, en dat werd snel bevestigd. Ik heb veel vertrouwen in het team en er heerst een geweldige sfeer. Het is een professioneel team met een echte wielercultuur. Hun passie en ervaring wogen zwaar in mijn keuze voor Cofidis. Iedereen is gemotiveerd en het doel is om mee te groeien met het team."

Hoe zou je jezelf omschrijven als wielrenner?

Julien: "Mensen zien mij als een coureur die lang en snel vooraan in het peloton kan rijden, maar ik weet dat ik meer kan doen. Ik ben iemand die graag offensief racet, en ik hoop dat ik dat bij Cofidis meer kan laten zien dan in het verleden."

Waar en wanneer heb je je liefde voor het fietsen ontdekt?

Julien: "Dat kwam door mijn broer, die ervan droomde om wielrenner te worden. Ik speelde oorspronkelijk voetbal en was keeper bij Harelbeke. Toen mijn club failliet ging, moest ik op zoek naar een andere sport. Mijn broer was renner, ik ging dus met hem mee en raakte er meteen aan verslaafd. Zonder mijn broer zou ik nooit profwielrenner zijn geworden."

Welke waarden zijn belangrijk voor jou?

Julien: "Ik ben iemand die van waarden houdt. Ik ben een gelovig type en ga regelmatig naar de kerk. Daarnaast zijn eerlijkheid en hard werken belangrijk voor mij, omdat ik ervan overtuigd ben dat dit de beste manier is om een duurzame carrière op te bouwen. Een ander belangrijk element is de fietscultuur. Cofidis is een team met geschiedenis en een ploeg die een passie heeft voor de koers, dat spreekt me erg aan."

Wat is jouw rol in het team?

Julien: "In eerste instantie is het mijn taak om onze Italiaanse sprinter Elia Viviani in de beste omstandigheden naar de sprint te gidsen. Tijdens de voorjaarsklassiekers heb ik een soort van vrije rol, waardoor ik mijn kans kan wagen als de situatie dat toelaat. Op steilere routes kan ik ook wat nuttig werk doen voor onze klimmers."

Wat zijn je favoriete wedstrijden? Welke wil je het liefst winnen?

Julien: "Gezien mijn West-Vlaamse afkomst gaat mijn hart uit naar de Flanders Classics, maar als ik moest kiezen, dan zou het de E3 Classic zijn. De aankomst ligt in Harelbeke, waar ik mijn hele leven heb gewoond, en het is dicht bij het voetbalstadion waar ik als kind droomde om keeper te worden.

De Tour de France blijft ook magisch. Door zijn omvang en de enorme media-aandacht is het de belangrijkste wedstrijd van het jaar. Ik kijk er echt naar uit om mee te doen in de Tour met een Frans team, wat het nog specialer maakt."

Als de Tour de France wordt gehandhaafd, natuurlijk. Hoe beleef je deze corona-tijden?

Julien: "Als renner is het moeilijk omdat je geen perspectief hebt. Gezondheid gaat natuurlijk boven alles - zolang wielerwedstrijden niet veilig georganiseerd kunnen worden, is het logisch dat ze niet plaatsvinden. Maar het is een mooi gebaar dat Cofidis op dit moment alle teamleden normaal blijft uitbetalen."

Hoe zien jouw dagen er nu uit?

Julien: "Ik ben vooral aan het trainen. Ik heb ook meer tijd voor het huishouden, maar omdat ik nog steeds vrijgezel ben, gaat dat vrij snel. Ik probeer ook mijn familie en vrienden te helpen, door ze bijvoorbeeld boodschappen te brengen. Op de fiets natuurlijk."

Zijn er ook positieve aspecten aan deze uitzonderlijke periode?

Julien: "Ja, natuurlijk. Het brengt ons terug naar de basis en stelt ons in staat om dingen die we normaal vonden in vraag te stellen. Voor mij is het het ideale moment om terug te gaan naar de basis, waar het allemaal begon, namelijk hier in West-Vlaanderen. Ik ben nog nooit drie weken achter elkaar thuis geweest, dus het voelt goed om hier een tijdje te zijn. Ik probeer er dus van te genieten, in plaats van het als een verplichting te zien."

Heb je enig idee wat je zou willen doen na je carrière?

Julien: "Mijn broer runt een gerenommeerde sportartsenpraktijk die gespecialiseerd is in houding op de fiets, persoonlijke coaching en fysiotherapie. Ondanks het feit dat ik een diploma in Boekhouden en Fiscaliteit heb, zie ik mezelf daar op termijn als coach of begeleider. Maar dit staat nog niet op de agenda, want ik zou nog enkele jaren willen koersen. Ik geniet er elke dag van, en ik ben ervan overtuigd dat mijn beste jaren nog moeten komen."

Wij wensen je in dit geval veel succes, Julien! Bedankt voor de leuke babbel.