03-02-2020
Milan - San Remo, la Primavera

Voor de wielerfans op de Cofidis supporter academy kondigt het voorjaar vooral de terugkeer van de klassiekers aan.

Het peloton ontwaakt eindelijk uit z’n winterslaap, met renners zo nerveus als jonge wolven, en fans die langs de kant van de weg massaal staan te wachten op koers en sensatie.

La Primavera

La Primavera, of La Classicissima, zoals Milaan-San Remo wordt genoemd, wordt aanzien als de eerste grote klassieker van het seizoen. Ze is ook, met een afstand van ongeveer 300 km, de langste professionele eendagswedstrijd in het moderne wielrennen.

Het parcours is al sinds de begindagen uitgestippeld als een lange rechte lijn: van de Piazza del Duomo in het historische centrum van Milaan, het industriële hart..., een karakteristieke badplaats aan de Italiaanse Rivièra.

Recordzeges

Het is een Belg die het record aantal overwinningen op zijn naam heeft staan. Eddy Merckx won de Primavera 7 keer. Italië daarentegen boekte, zoals te verwachten valt, het grootste aantal overwinningen.

Milaan-San Remo was initieel een loopwedstrijd in 2 etappes. De eerste editie was een flop, en Tullo Morgagni, journalist en organisator van de Ronde van Lombardije, stelde voor om er een wielerwedstrijd van te maken.

Legendarisch

De wedstrijd werd legendarisch in 1910, toen de renners onder helse weersomstandigheden toevlucht moesten zoeken in huizen langs het parcours om zich op te warmen. 4 van de 60 deelnemers haalden de finish. De winnaar klokte af op 12 uur en 24 minuten en was zodanig gehavend dat hij na de prijsuitreiking naar de dichtstbijzijnde ziekenhuis werd afgevoerd waar meer dan een maand geleden zou verblijven.

Milaan - San Remo stond lange tijd symbool voor de rivaliteit tussen Bartali en Coppi. Epische duels die vaak de krantenkoppen van de Italiaanse pers haalden.

2013 - Hondenweer

De 2013-editie, de eerste naoorlogse race die op zondag werd gehouden, droeg ook bij tot de legende van de Primavera. Zware sneeuwval en ijskoude temperaturen dwongen de organisatoren om de wedstrijd in te korten en te laten hervatten na een verplaatsing met de bus.

Milaan -San Remo eindigt meestal zonder grote verschillen en vaak met een sprint op het scherpst van de snee tussen de sterkste renners van de dag. De koers wordt beschouwd als de eerlijkste en er zijn maar weinig winnaars geweest die de zege niet hebben verdiend.

2020

Dit jaar vindt de 111e editie van deze klassieker plaats op zaterdag 21 maart.