Victor Delpierre onthult zijn recept van de Fietsterskip - een gerecht waar gezonde voeding en gastronomie mekaar ontmoeten. Want gezond eten hoeft niet saai te zijn!

INGREDIENTEN :

  • kippenfilets, ongeveer 150 gr per persoon
  • een quinoa-trio, 150 gr gekookt per persoon - 300 gr per persoon tijdens intense trainingsperiodes
  • notenolie
  • een citroen
  • 10 gram gekonfijte citroen in heel fijne stukjes
  • paprika's, zo'n 100 gr per persoon
  • groene groenten à volonté, in dit geval sperziebonen, reken een 200 gr per persoon

Quinoa koken is eenvoudig, gebruik 2 volumes water per volume quinoa. Victor mengt een infuus van koffie of thee met het kookwater. Laat de quinoa rustig opzwellen en snij ondertussen de paprika's in kleine blokjes. Kook deze vrij kort, zo'n 3 minuutjes, op hoog vuur. Op deze manier blijven ze knapperig. Meng goed om het geheel te harmoniseren. Hou na het koken de pan even opzij. De sappen van de paprika gaan we behouden voor het bakken van de kip. Voeg een paar druppels olijfolie toe.

Voor het bakken van de kip zijn er 3 opties : in de pan, maar het vlees heeft dan de neiging om uit te drogen. Een tweede optie is 3 uur lang in de oven op 100 graden. Een beetje lang, maar het resultaat is uitstekend … In deze video kiest Victor voor dubbel bakken.

We beginnen met 5 minuten stomen tot het vlees geblancheerd is maar nog niet gaar vanbinnen. Een eerste keer stomen behoudt alle malsheid van het vlees. Dan gaan we afkoken in de pan om de bovenkant te kleuren en een beetje extra textuur te geven. Gebruik de pan waarmee je de paprika's heb gekookt om de kip meer smaak geven. Bak tot het vlees een mooie kleur heeft en een perfecte textuur ...

Kook ondertussen de quinoa in een stoomkoker. Eens deze klaar is meng je met 20 gr gekonfijte citroen, 3cl citroensap en 2 eetlepels walnootolie per 300 gr gekookte quinoa. Laat je fantasie de vrije loop, en probeer gedroogd fruit uit, zoals amandelen of noten.

Stoom vervolgens de sperziebonen, zo'n 3 minuten, samen met de gebakken paprika's. We koken graag al dente, om de groenten knapperig te houden en vooral zodat ze al hun voedingswaren behouden.

We kunnen nu het bord serveren ...

De kip is mooi gebruind. Geef het vlees een beetje glans door er olijfolie op te wrijven. Voor een elegant gastronomische bord leg je de paprika's in een cirkel en de quinoa ernaast, in ying yang vormen. De kip besprenkel je met Himalayazout en gemalen peper. Maak het gerecht helemaal af door een koffieboon en een beetje citroen boven het bord te raspen. Smakelijk!